Vračila blaga

V primeru, da je potrošnik blago že prejel in od pogodbe odstopi, mora blago nenošeno in nepoškodovano in v enaki količini poslati podjetju v tridesetih dneh po sporočilu o odstopu od pogodbe. Vrnitev prejetega blaga v roku za odstop od pogodbe se šteje za sporočilo o odstopu od pogodbe. Vračilo lahko kupec pošlje po pošti ali osebno na naslov trgovine Cocozebra: Nazorjeva ulica 2, 1000 Ljubljana.

Odstop od pogodbe

Kupec lahko, v skladu s 43. členom zakona o varstvu potrošnikov, v 14 dneh od prejetja pošiljke izdelek vrne brez obrazložitve svojega dejanja. V takem primeru se zavezujemo, da bomo v najkrajšem možnem času kupcu vrnili kupnino. V primeru vračila bomo denar najkasneje v štirinajstih dneh nakazali na kupčev tekoči račun. Transportni stroški so v primeru vračila breme kupca.

Stvarna napaka

Potrošnik lahko uveljavlja svoje pravice zaradi stvarne napake, če o napaki obvesti prodajalca v roku dveh let od prevzema blaga. Potrošnik mora natančno opisati napako in prodajalcu omogočiti, da stvar pregleda.

Prodajalec ne odgovarja za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko sta minili dve leti, odkar je bila stvar izročena. Šteje se le, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šest mesecev od izročitve, v skladu z (25.b člen ZVPot).

Potrošnik (ki je pravilno obvestil prodajalca o napaki), ima pravico zahtevati, da:

  • odpravi napako na blagu ali vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali
  • blago z napako zamenja z novim brezhibnim ali
  • vrne plačani znesek.

Napaka je stvarna kadar:

  • artikel nima lastnosti, ki so potrebne za njegovo normalno rabo ali za promet,
  • artikel nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana,
  • artikel nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane,
  • je prodajalec izročil artikel, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

Kako se preverja primernost artikla?

Preverja se z drugim, brezhibnim artiklom enake vrste, hkrati pa tudi z izjavami proizvajalca oziroma navedbami na samem artiklu.

Kako se stvarno napako uveljavi?

Kupec nas mora o morebitni stvarni napaki skupaj z natančnim opisom le-te obvestiti v zakonsko določenem roku in nam hkrati omogočiti pregled artikla. Obrazec za prijavo stvarne napake se nahaja tu:

Pravico do uveljavljanja stvarne napake na artiklu natančneje urejajo določila zakona o varstvu potrošnikov.

Preklic ali odstop od naročila

Vračilo blaga
Pravico do zamenjave blaga, vračila kupnine, garancije, stvarnih napak in nepravilno opravljenih storitev natančneje urejajo določila zakona o varstvu potrošnikov ZVPot-UPB2.  

Potrošnik (navedeno velja izključno za fizične osebe, ki pridobijo artikel za namene izven svoje pridobitne dejavnosti) ima pravico, da v 14 dneh od prevzema artiklov prodajalcu sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Rok se začne šteti en dan po datumu prevzema artiklov.

Pri pogodbah, sklenjenih na daljavo ali zunaj poslovnih prostorov, ima potrošnik pravico, da v 14 dneh obvesti podjetje, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Pri tem lahko potrošnika bremenijo le stroški iz sedmega odstavka 43.d člena tega zakona.

V skladu zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot-UPB2, 43.č člen, 2 odstavek), katere predmet je blago, ki je bilo izdelano po natančnih navodilih potrošnika, in je bilo prilagojeno njegovim osebnim potrebam, ter zaradi svoje narave ni primerno za vračilo; v tem primeru potrošnik nima pravice do odstopa od pogodbe ali do vračila blaga iz prvega odstavka tega člena.

Odstop od pogodbe potrošnik sporoči na e-naslov prodajalca: nazorjeva@cocozebra.com.

Obrazec za odstop od pogodbe artiklov je uporabnikov na voljo tu.

V primeru odstopa od pogodbe potrošnik prejeti artikel vrne ali po pošti na naslov skladišča podjetja: Trgovina Cocozebra, Nazorjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, ali ga osebno prinese na enega od prevzemnih mest prodajalca.

Potrošnik mora artikel vrniti prodajalcu nepoškodovan in v nespremenjeni količini, razen če je artikel uničen, pokvarjen, izgubljen ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv potrošnik. Potrošnik artiklov ne sme neovirano uporabljati do odstopa od pogodbe. Potrošnik sme opraviti ogled in preizkus artiklov v obsegu, kot je to nujno potrebno za ugotovitev dejanskega stanja. Potrošnik odgovarja za zmanjšanje vrednosti blaga, če zmanjšanje posledica ravnanja, ki ni nujno potrebno za ugotovitev narave, lastnosti in delovanja blaga.

Edini strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od pogodbe, je strošek vračila artiklov (ki se v primeru pošiljanja obračunava po ceniku dostavne službe in je odvisen od tega ali gre za pošiljko/paket/tovor). Artikel je potrebno vrniti prodajalcu najkasneje v roku 30 dni od poslanega sporočila o odstopu od pogodbe (nakupa). 

Elektronska povezava na platformo za spletno reševanje potrošniških sporov!

Družba ne priznava nobenega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov!